пʼятницю, 29 липня 2011 р.

Радомишльські корені Герба Алперта

Надзвичайно популярною в молодіжному середовищі у 70-і роки минулого століття була музична радіопередача «На всіх широтах», що виходила в ефір на хвилях радіостанції «Маяк».
Музичною заставкою до програми слугувала композиція під назвою «Whipped cream» («Збитий крем») у виконанні відомого американського оркестру «Герб Алперт і Тихуана Брасс», одного з провідних музичних колективів 1960-70-х років.


Напевне чули її й радомишляни, мабуть, аніскільки не підозрюючи, що керівник оркестру, знаний джазовий трубач, композитор, аранжувальник, а ще не менш відомий як співвласник однієї з найбільших і найуспішніших протягом останнього сорокаріччя компанії грамзапису «A&M Records», Герб Алперт має безпосереднє відношення до Радомишля. Адже народився він 1935 року в Лос-Анджелесі у родині емігрантів, вихідців з нашого міста.
Його дід Аврум у Радомишлі й помер 1912 року у 96-річному віці. За своє життя він одружувався п’ять разів, і у кожному шлюбі мав декілька дітей. Тому генеалогічне дерево Алпертів надзвичайно розгалужене і у ньому безліч родинних гілок. Одна з них, до речі, перетинається з відомою радомишлянам, які знаються на минулому міста, родиною Заєздних. Власник друкарні й книгарні Еля Заєздний залишив свій слід в історії Радомишля видрукуваною серією фотолистівок з краєвидами міста початку двадцятого століття.
Аврум Алперт торгував тканинами і мав торговельну мережу на шляху від Києва до Радомишля. Сімейні перекази зберігають про нього згадки, як про працьовиту і водночас набожну людину, що ретельно дотримувалась релігійних настанов і традицій. Згадуються у спогадах і родичі, які загинули на Кримській війні 1854 року.
На хвилі еміграції початку ХХ століття діти Аврума з родинами почали один за одним полишати Радомишль і розлетілися по всіх світах.
Нині нащадки радомишльських Алпертів мешкають в Америці, Великобританії, Канаді, Нідерландах. Оформлення реєстраційних документів не завжди було пунктуальним та точним, зважаючи на умовності перекладу. Тому нині у декого з них прізвища змінилися на Альберт, Альперті, Альберті та їм подібні. Жінки після заміжжя і зміни прізвищ стали, зокрема, Кіпнісами, Розенблюмами, Фогельсонами. 
Дехто з Алпертів залишився на українських землях, у Києві, Радомишлі. Збереглися їхні могили на радомишльському єврейському цвинтарі. Наведене це прізвище у списках радомишлян - жертв голокосту серпня 1941 року.
А найвідоміший з Алпертів – Герб уславився своїми музичними талантами. До речі, ще в ранньому дитинстві прилучив його до музики батько - Лейба Алперт, який теж був музикантом-трубачем. І у своєму виборі Герб не помилився, бо сягнув світової популярності. Разом з оркестром ним записано десятки дисків та музичних альбомів, озвучено голлівудські кінофільми.


Його творчість відзначена найпрестижнішими музичними преміями і номінаціями, звучить вона в радіоефірах і нині.

Газета «Зоря Полісся», 29 липня 2011 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар